Termíny rozvozů

29.05.2019 09:21

Zdravíme, takže pomaloučku, polehoučku začínáme...."Severní okruh" (tzn. Kopřivnice, Ostrava, Havířov) zavezeme poprvé ve čtvrtek 6.6. a "jižní okruh" (Kroměříž, Holešov, Zlín, Vsetín a Valašské Meziříčí) začíná 13.6. 

Díky počasí je zeleniny trochu méně, ale zde je přibližný obsah první bedýnky:  jablečný mošt 5 litrů, vejce, jarní cibulka, salát, nějaká bylinka (medunka apod.) česnekové výhonky (snad), ředkvičky (snad), kedlubny (snad)... u posledních záleží, jaké bude počasí, jestli stihnou dorůst, a nebo u ředkviček, jestli se do té doby díky počasí nepokazí. 

Report z pole:

Letos je naprosto opačné počasí než loni, v dubnu se díky nepřestávajícím nárazovým větrům téměř nedalo hýbat s půdou, aby se nachystala pro výsadby. Jakýkoliv pohyb s nářadím za traktorem s sebou odnášel mračna prachových částic spolu s drahocennýma živinama (větrná eroze). Půdu jsem chystal jedině v noci, kdy se vítr trochu mirnil. Celý duben provázelo sucho, takže se semenům v půdě vůbec nechtělo klíčit a kulturní rostliny začinaly podléhat bujícím plevelů, které koření hluboce a vláhu si najdou... Mnoho výsadeb jsem zrušil. Na jaře je nejdůležitější opakovně projíždět půdu a hluboce kořenící plevele stále narušovat pomocí radliček za traktorem na větších plochách nebo ruční plečkou mezi řádky, jinak kulturní plodiny zahluší. Uvidíme jak jsme byli úspěšní v následujících týdnech.

Počasí v květnu bylo extrémně vlhké, napršelo k dnešnímu dni už 3x více srážek než loni od začátku dubna do konce srpna. A stále prší... Bylo by to super, ale prozměnu není možné projíždět pole radličkama, abych narušil plevele, nedá se rotavátorovat, aby se půda načechrala a nachystala se pro výsadby sazenic, které máme nachystané ve sklenících. 

Dubnový nárazový vítr rozerval folii na foliáku, máme už přes měsíc nachystanou druhou, ale díky počasí se to nedá vyměnit... Potřebujeme ted 4-5 dnů sucha, aby půda trochu proschla a zahájíme výsadby, které mají už 2 týdny zpoždění... Držte palce!!! 

Ale aby to nebylo jen negativní, tak je veliká novina, že jsme koupili místní moštárnu ze které už roky máte od nás mošty. Zdá se tedy, že letos by mělo být moštů více, a pokud to počasí dovolí, chtěli bychom i konzervovat případné přebytky, aby byla nějaká nabídka i v zimních měsících. Přinejmenším by se mohla nabídka rozšířit o jablka, protože nám s moštárnou přibyla i veliká zahrada se stromy.

Letos je to zase úplně jiná divočina než loni, ale nedáme se! :-))

 

 

—————

Zpět